INGYENS SZÁLLÍTÁS GLS-SEL 38.990 Ft FELETT! | VÁLOGASS TÖBB, MINT 800 FÉLE TERMÉK KÖZÜL!

A tetováló eszközök története

Betti
2022.10.26 21:42
Okt 26
A tetováló eszközök története

A tetoválóeszközök hihetetlen fejlődésen mentek keresztül az ókortól napjainkig. Fedezd fel, milyen út vezetett a mai tetoválógépekig!

A tetoválás legősibb eszközei


Az egyiptomiak a nagy bőrterületek gyors lefedésére esküdtek

Az egyiptomiak egy fa nyélre rögzített, összeszíjazott, többtűs tetoválóeszköz segítségével, szénalapú pigmentből vitték be a bőr irharétegébe a pontok vagy vonalak sorait. Legalábbis erre bizonyíték a körülbelül i.e. 3351 és 3017 között élt múmiák tetoválása.

Népszerű minták voltak még akkoriban az istenek, az állatok, és a geometrikus minták. Magát a tűhegyet téglalap alakú bronzdarabból készítették úgy, hogy az egyik végét behajtották, és formára kalapálták.

Forrás: blogs.ucl.ac.ukpinterest.comresearchgate.net


A maori tetoválás titkai

Új-Zéland őslakosainak tetoválásaihoz Ta Moko eszközök jártak. Minden törzs más arcra festett mintákat tudhatott a magáénak, mely kifejezte az illető rangját, státuszát is. A szentnek számító festékek gyönyörű mintákat keltettek életre.

Mi történt a tetoválás során? A hozzáértő személy előbb vágásokat ejtett a bőrön, fogta a kihegyezett csontból készült, fa nyelű tetoválóeszközt (Uhi), majd az égetett fából készült tintát az eszköz segítségével a barázdákba helyezte.

Forrás: matangitonga.toarthousetattooaustin.com


A Dayak törzs korom és cukor keverékéből készítette a tintáját

A borneói törzs ezt a különleges tintát narancsfa töviséből készített tű segítségével álmodta szent mintává. Már több száz éve olyan nemes alkalmakkor tetováltatnak, amikor kiemelt okuk van az ünneplésre. Ilyen esemény például a babaszületés, vagy a felnőtté válás napja.

Forrás: pinterest.com


A haida tetoválóeszközök

A haida nép, akik immár 12 500 éve élnek egy szigeten Kanada nyugati partjainál, törzsi tetoválásaik elkészítéséhez lignit kövekből származó vörös és fekete pigmenteket használtak. A felhordáshoz hosszú, tűkkel ellátott pálcákat alkalmaztak.

Forrás: bigtattooplanet.com


A modern tetoválóeszközök korai formái

Thai Sak Yant – mágikus tetoválás, mely a mai napig népszerű

A 16. században, Naresuan uralkodása idején a thai katonák a Sak Yant nevű tetoválással kerestek áldást és védelmet a csaták előtt. A népszerű szent geometriai minták születése közben imákat énekeltek, ami spirituális védelemmel ruházta fel a tetoválást, és a viselőjét. A varázslatot plusz olajokkal fokozták. Abban hittek, hogy minél közelebb helyezkedik el a tetoválás a fejhez, az illetőnek annál nagyobb szerencséje lesz.

A buddhista szerzetesek a kárpit mintát kihegyezett bambuszból vagy fém tüskéből készült tetoválóeszközzel vitték fel, mégpedig két kézzel. Az egyik kezük a szerszám vezetésére szolgált, míg a másikkal a rúd végére való koppintással segítették elő a tinta beágyazódását.

Forrás: sinonskin.caexotravel.com


Japán Tebori - telt árnyalatok

Az évszázadok óta népszerű Tebori tetoválási technika a 17. századra nyúlik vissza. A tebori szó szerint azt jelenti: "kézzel faragni". A tetoválóeszköz egy fa vagy fém rúdhoz csatlakoztatott tűkészlet (Nomi).

Az igen lassú folyamat során a művészek egyik kezükkel vezetik a Nomit, a másik karjukkal pedig ritmikus koppintással, kézzel juttatják a tintát a bőrbe. A felület telített lesz, és az egyes árnyalatok közötti átmenetek simábbak. Érdekesség, hogy a Tebori tetoválást nehézsége miatt igen hosszadalmas elsajátítani. A tehetséges tokiói Tebori művésznek, Ryugennek például nem kevesebb, mint 7 évébe telt, mire tökéletesítette a tudását.

Forrás: horisumi.comheartbeatink.gr


Viktoriánus korabeli tetoválóeszközök

Edison 1875-ös tolla új korszakot teremtett

Tudtad, hogy tulajdonképpen Edison alkotta meg az első elektromos tetoválógépet? Igaz, nem annak tervezte, hanem egy elektromos tollnak. A tetején elektromos motorral rendelkező tollat egy stencil és egy tintahenger segítségével dokumentum másolásra szánta. Az igazság az, hogy nem terjedt el, mert nehéz volt használni, és az írógépet mindenki jobban kedvelte.

Forrás: americanhistory.si.edu


O'Reilly elektromos tetoválógépe

Samuel O'Reilly ír–amerikai tetováló 1891-ben szabadalmat kapott az Egyesült Államokban a világ első tetoválótűjére. A tűt az Edison tollába bekerült technológia ihlette. Ez az eszköz felgyorsította a tetoválás folyamatát, hiszen másodpercenként 50 leütés elvégzésére volt képes. Ez 47-tel több, mint amire akkoriban a leggyorsabb és legtapasztaltabb tetoválóművész képes volt.

Ettől kezdve nem volt megállás, a művészek a világ minden táján elkezdték tervezni a saját gépeiket. 20 nappal O'Reilly szabadalma után a londoni Tom Riley brit szabadalmat kapott az átdolgozott ajtócsengő szerelvényből készült egytekercses gépére. 1895-ben pedig sok éves, kézzel való tetoválás után Sutherland Macdonald is szabadalmaztatta saját elektromos tetoválógépét.

Forrás: buzzworthytattoo.comfacebook.com/ChicanoCultureinInk


Kortárs tetoválóeszközök

Az első modern tetoválógépre sem kellett sokat várni, Percy Waters amerikai tetováló 1929-ben kifejlesztette azt. Nem telt bele sok idő, és a világ vezető tetoválóeszköz szállítójává vált.

1978-ban a kanadai születésű Carol "Smokey" Nightingale kifejlesztett egy összetett elektromos jelölőeszközt emberek tetoválásához, mindenféle testreszabható elemmel. Megkérdőjelezte azt az elképzelést, hogy az elektromos tetoválógépeknek rögzített alkatrészekre van szükségük: az ő gépe állítható tekercseket, laprugókat és állíthatócsavarokat tartalmazott a tetoválás mélységének változtatásához.

Tömeges gyártására ugyan nem került sor, de megágyazta a jövőjét a ma tetoválásban használt állítható, elektromágneses gépeknek.

Forrás: thezeisstudio.comgoodoldtimestattoo.com

Reméljük, hogy téged is legalább annyira lenyűgözött a tetoválóeszközök dióhéjba ágyazott történelme, mint bennünket! Mi nagyon értékeljük, hogy elődeink szárnycsapásai nyomán ma már a modern technológia segítségével kaphatjuk meg a megálmodott tetkóinkat, és az Inkness® minőségi termékeivel ápolhatjuk őket.

 

Ez attól függ. Egyes területek a testeden sokkal nehezebben érhetőek el, mint a többi. Főleg, ha olyan helyről van szó, amelyet nem igazán mutatsz meg a világnak. Ebben az összefoglalóban minden testrészt számba veszünk, a fejed búbjától kezdve egészen a bokádig. Így biztosan tudni fogod, hogy mit viselj!

Sosem volt még tetoválásom, így annyira izgultam előtte, amennyire csak lehetett. Az ismerőseim szerint túl is agyaltam kissé, de legyen: legalább elég felkészültnek éreztem magam erre a nagy lépésre. Nem csak a tetoválás mintáját választottam ki alaposan, de cikkek tömkelegét is elolvastam a neten. Így bukkantam rá az Inkness tetoválás utóápoló termékekre is.

Frissen varrott tetkóval jöttél ki a szalonból, máris mutogatod bárkinek, aki szembe jön az utcán, és kiteszed a nap nyalogató sugarainak? Kis védelem azért nem árt! Persze, hogy büszke vagy rá, abszolút megértünk, de egy újdonsült tetoválás bizony arra szorul, hogy óvd, ahogy csak tudod. Ez a garancia ugyanis arra, hogy szebben gyógyuljon, és aztán teljes szépségében pompázzon. Nézzük, mit kell tenned ennek érdekében!

Hurrá, itt az ujjatlan felsők, topok, rövid sortok, fürdőruhák és bikinik évszaka! Ráadásul nyáron mindenki szívesen mutatja meg a tetoválását az utcán, és a strandon. Tedd te is bátran, de javasoljuk, hogy gondoskodj a tetkód fényvédelméről, és állapotának megőrzéséről is!