Az oldal leltár miatt ZÁRVA van!
Kérlek próbálkozz újra 16:30 után!

Válogass több, mint 700 termék közül! | Hétfőtől péntekig kiszállítás 1 munkanapon belül.

Ötzi, a Jégember büszke lehetett a tetoválásaira

Betti
2023.04.19 08:00
Ápr 19
Ötzi, a Jégember büszke lehetett a tetoválásaira

Tudomásunk szerint Ötzi, a Jégember rendelkezik a világ legrégebbi tetoválásaival. A tiroli Jégemberre 1991-ben egy alpesi gleccser alatt bukkantak rá az osztrák–olasz határ mentén. A nagyjából ie. 3250 körül élő Ötzi egész testén összesen 61 tetoválást (törzs, alsó lábszárak, hát alsó része, bal csukló) számoltak össze. Le a kalappal előtte!

Ez a grafika megmutatja az Ötzi testén lévő 61 tetoválás általános elhelyezkedését  (Fénykép © Dél-Tirol Régészeti Múzeum/EURAC/Samadelli/Staschitz.) 

A Jégember letaszította a trónjáról azt a dél-amerikai Chinchorro kultúrából származó múmiát, amelynek egy ceruzavékony bajusz tetkója van. A chilei El Morro hegyen talált múmia 40 évesen, i.e. 4000 körül távozott az élők sorából. 

Ráadásul a Journal of Archaeological Science: Reports című folyóiratban http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352409X15301772 négy kutató (köztük Lars Krutak, a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum Antropológiai Tanszékének munkatársa) bejelentette, hogy a Chinchorro múmia nem is olyan idős, mint ahogyan azt korábban gondolták. A hiba felderítése során kiderült, hogy Ötzi legalább 500 évvel idősebb tőle. Ezzel pedig Ötzi toronymagasan győzött.

Csodáld meg te is ezt a karkötőszerű tetoválást, amely az 5300 éves Jégember csuklóját díszíti. (Fotó © Dél-Tirol Régészeti Múzeum/EURAC/Samadelli/Staschitz)

 

Szóval ennyi kitérő után térjünk vissza Ötzi-re, mint a világ legrégebbi tetoválásaival rendelkező emberére!

Így határozzák meg a tetoválások korát 

Az bizonyos, hogy a tetoválásnak bő történelme van, de nem tudjuk, hogy pontosan mikor kezdődött a tetoválás szokása. Az írásos feljegyzések arra engednek következtetni, hogy Görögországban a Kr.e. 5. században végezték az első tetoválásokat, míg Kínában évszázadokkal korábbra datálják ennek időpontját. Bizonyítékokat a művészetben, a tetováló eszközökön és a megőrzött emberi bőrön, mint közvetlen régészeti bizonyítékon találhatunk.

 

Ez az illusztráció a tetoválások helyét mutatja a Chinchorro múmia arcán. (Kép: Lars Krutak)

 

Ötzi és a Chinchorro múmia között azt a kérdést, hogy melyik múmiának régebbi a tetoválása, a régészek radiokarbon kormeghatározással döntötték el. A technika lényege: megmérik a szén-14 mennyiségét egy halott szervezetben, majd összehasonlítják a légkör mai szén-14-szintjével. Ebből meg tudják becsülni, hogy nagyjából mikor állt be a halál időpontja. 

Ötzit több mint két évtizedig tanulmányozták. Alaposak voltak, így sok minden napvilágra került az egészségi állapotáról, arról, hogy milyen környezetben élt, és mikor hal meg. A tetoválásai terápiás hatásúak lehetnek, hiszen olyan helyeken összpontosulnak, ahol megjelent Ötzi ízületi és gerinc degenerációja.

 

Tetoválások Ötzi, a tiroli jégember testén. (Fotó © Dél-Tirol Régészeti Múzeum/EURAC/Samadelli/Staschitz)

 

Ötzi, és a Chinchorro múmia tetoválásai arra utalnak, hogy az a vágyunk, hogy a testet tetoválással ékesítsük és gyógyítsuk, emberi múltunk és kultúránk ősi része. 

Bár jelenleg Ötzi a legrégebbi tetovált ember, ez valószínű változni fog, hiszen terápiás tetoválásai megelőzték őt, és még előkerülhetnek jövőbeni régészeti leletek, új tetovált múmiák. Ráadásul szerte a világon ősi múmiák ezrei várnak arra a múzeumokban és más gyűjteményekben, hogy tovább vizsgálják őket a tetoválások tekintetében. Ez izgalmas perspektívát idéz meg.

 

Forrás:

https://www.si.edu/stories/ancient-ink-iceman-otzi-has-worlds-oldest-tattoos

 

Cikkajánló:

A tetoválóeszközök története

A tetoválás évszázadok óta a kommunikáció egyik csendes megtestesülése. Átlépi a nyelvi korlátokat, kifejezi a kulturális hovatartozást, emlékeket szimbolizál, esetleg hiedelmeket és ideológiákat fejez ki.

A tetoválás ugyanúgy önkifejezési forma, mint például a zene, az írás vagy a tánc. A belső énedet tükrözi. Azonban az a tény, hogy kitörölhetetlenül ott marad a testeden, még személyesebbé teszi a mivoltát.

Hogy ne csak a felszínt kapargassuk, ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk, hogy szerintünk miért éppen a tetoválás az önkifejezés legtökéletesebb formája.

Avagy a tetoválás mögött rejlő pszichológia

Ha látsz valakit tetoválással, rá tudsz-e jönni, hogy miért választotta pont azt a motívumot?

Az emberek különféle okokból készíttetnek tetoválást: a tömegből való kitűnés miatt, azért, hogy kifejezzék magukat, tisztelegjenek valaki emléke előtt, de húzódhat mögötte akár egy teljesen spontán döntés is.

Egy tetkónak számtalan apropója lehet, de minden esetben azt tükrözi, ami az elmédben jár. Ebben a blogbejegyzésben utánajártunk annak, hogy milyen pszichológia bújik meg a vagányabbnál vagányabb tetoválások mögött.

A kutya az emberiség állandó kísérője, az ember legjobb barátja. Rengeteg történet, és számtalan fantasztikus kutyatetoválás bizonyítja ezt. Ezzel a gyűjteménnyel az ebek előtt tisztelgünk. Tarts velünk, ha nagy rajongójukként neked is mosolyt csalnak az arcodra a kutyás kölyökképek, vagy te magad is szeretnél ilyen tetoválást.

Az egykor csak a legeltökéltebb tetoválásrajongók körében sikert arató arctetoválásoknak az elmúlt években kétségtelenül megugrott a népszerűsége. Korábban ez a hely volt az egyik utolsó, amelyre az emberek tetováltattak. Manapság sokan úgy kérnek arctetoválást, hogy nem is nagyon van más bőrfelületen tetkójuk. Az arctetoválás trendjét napjainkban olyan hírességek népszerűsítik mint például Post Malone, Lil Wayne és Travis Barker.

Következzen egy kis arctetoválás történelem, majd számba vesszük e közelmúltbeli trend előnyeit és lehetséges hátrányait.