INGYENS SZÁLLÍTÁS GLS-SEL 38.990 Ft FELETT! | VÁLOGASS TÖBB, MINT 800 FÉLE TERMÉK KÖZÜL!

Arctetoválások: mutatjuk, mit érdemes figyelembe venni, mielőtt elköteleznéd magad

2023.03.23 08:00
Márc 23
Arctetoválások: mutatjuk, mit érdemes figyelembe venni, mielőtt elköteleznéd magad

Az egykor csak a legeltökéltebb tetoválásrajongók körében sikert arató arctetoválásoknak az elmúlt években kétségtelenül megugrott a népszerűsége. Korábban ez a hely volt az egyik utolsó, amelyre az emberek tetováltattak. Manapság sokan úgy kérnek arctetoválást, hogy nem is nagyon van más bőrfelületen tetkójuk. Az arctetoválás trendjét napjainkban olyan hírességek népszerűsítik mint például Post Malone, Lil Wayne és Travis Barker.

Következzen egy kis arctetoválás történelem, majd számba vesszük e közelmúltbeli trend előnyeit és lehetséges hátrányait.

Arctetoválások az őslakos kultúrákban

Az arctetoválásoknak hosszú története van az őslakos kultúrák hagyományaiban. Már 3600 évvel ezelőtt is viseltek arctetoválást, köztük az alaszkai bennszülöttek, az első nemzetek (Kanada bennszülött népei), az inuitok és a métisek. Az akkori időkben látható leggyakoribb motívumok a díszítő ponttetoválások (ornamental dotwork), a geometrikus formák és vonalak voltak.

Ahogyan ma, akkor is szimbolikus jelentéssel bírtak a viselőjük számára. Általában olyan mérföldkövekre emlékeztették őket, mint például a házasság, vagy az anyaság. Általánosságban elmondható, hogyha volna alkalmad megnézni egy akkoriban élt nő arcát és tetoválásait, akkor kikövetkeztethetnéd, hogy honnan származik, mit ért el az életében, és milyen státuszt viselt a közösségében.

Mielőtt egy arctetováláson gondolkodunk, fontos, hogy ismerjük a háttértörténetét. Ezt a kulturális gyakorlatot a gyarmatosítók a 20. század elején betiltották, mivel arra törekedtek, hogy az őslakosokat a nyugati kultúrához való asszimilációra kényszerítsék. Sajnos a hagyomány továbbviteléért való büntetés miatt az arctetoválás feledésbe merült egészen addig, amíg kortárs szereplők el nem kezdték visszahozni a köztudatba.

Érdekesnek találod a tetoválás történelmet? Olvass tovább: A tetováló eszközök története

Arctetoválások a kortárs popkultúrában

Az arctetoválás kulturális jelentősége mellett számos más fontos tényezőt is figyelembe kell venni, mielőtt elköteleznéd magad mellette. Egy arctetoválás fájdalmas tud lenni, és ha később megbánnád, időigényes és költséges az eltávolítása. Szerencsére azonban modern lézertechnológiával biztonságos, és hegmentes lehet az eltávolítása.

Ugyan a tetoválás manapság kulturálisan elfogadott, de az arcon lévő tetkó mintha még mindig egy kicsit tabudöntögető lenne. Az arcod mindig szabadon van, nem lehet elrejteni például üzleti tárgyalás közben, mint egy lábon, vagy karon lévő tetoválást. Ez a lehető legláthatóbb elhelyezés, amelyet kiválaszthatsz, és mindenki rögtön látja, amint találkozik veled. Bár igen népszerűek a hírességek körében, fontos emlékeztetned magad arra, hogy ők már megalapozták karrierjüket, és ünnepelik őket az egyéniségük ily módon való kifejezéséért.

Természetesen számodra is lehetséges egy arctetkó kivitelezése, és biztos lehetsz benne, hogy nem marad rejtve a megjeleníteni kívánt emlék, dátum, vagy díszítő design. Sőt, még az egyéniséged is kiemelheted vele. De ez egy komoly döntés. Egy tetováló tanácsa: „Gondolkodj még hat hónapig, és ha úgy véled, hogy eldöntötted, adj magadnak további hat hónapot arra, hogy átgondold.”

Eldöntötted, hogy bevállalod az arctetoválást? Mutatjuk, melyik az az 5 lépés, mellyel megtalálhatod hozzá a legjobb tetoválót!

A tetoválás évszázadok óta a kommunikáció egyik csendes megtestesülése. Átlépi a nyelvi korlátokat, kifejezi a kulturális hovatartozást, emlékeket szimbolizál, esetleg hiedelmeket és ideológiákat fejez ki.

A tetoválás ugyanúgy önkifejezési forma, mint például a zene, az írás vagy a tánc. A belső énedet tükrözi. Azonban az a tény, hogy kitörölhetetlenül ott marad a testeden, még személyesebbé teszi a mivoltát.

Hogy ne csak a felszínt kapargassuk, ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk, hogy szerintünk miért éppen a tetoválás az önkifejezés legtökéletesebb formája.

Egy tetoválás soha nem fogja ugyanazt jelenteni a tetoválás tulajdonosa és megfigyelője számára. Tűnhet valakinek egy tetkó butának és furának, míg egyúttal a viselője számára különlegesen egyedi jelentésű. Egy tetoválásról sokat elárul annak elhelyezése, és maga a minta is, és ezáltal képet kaphatsz a viselőjéről is.

Mivel a nyakon lévő tetoválás egy szembetűnő darab, az már biztos, hogy a tulajdonosának nincs rejtegetnivalója. Bármilyen motívum is kerül a nyakra, az az illető határozottságára, és nyíltságára utal.

A nyaktetoválás általában a nyak oldalsó részére  kerül. Vizsgáljuk meg együtt az eredetét és jelentését! Kezdjünk is bele!

Tudomásunk szerint Ötzi, a Jégember rendelkezik a világ legrégebbi tetoválásaival. A tiroli Jégemberre 1991-ben egy alpesi gleccser alatt bukkantak rá az osztrák–olasz határ mentén. A nagyjából ie. 3250 körül élő Ötzi egész testén összesen 61 tetoválást (törzs, alsó lábszárak, hát alsó része, bal csukló) számoltak össze. Le a kalappal előtte!

Megpróbáltuk összeszedni az utóápoláshoz tartozó tippeket és miérteket. Ez a cikk több tetováló művésszel egyeztetve született meg, de már az elején kihangsúlyoznám, hogy ez nem szentírás és igen vannak, akik másképpen csinálják vagy javasolják. Ha a tetoválód másképpen javasolja az utóápolást, mindenképpen egyeztess vele, mert a garanciát Ő vállalja.