Tetoválás utókezelés, hogy valóban tartós legyen!


Tetoválás utókezelés, hogy valóban tartós legyen!

Tetoválás utókezelés, hogy valóban tartós legyen!

Megpróbáltuk összeszedni az utókezeléshez tartozó tippeket és miérteket. Ez a cikk több tetováló művésszel egyeztetve született meg, de már az elején kihangsúlyoznám,hogy ez nem szentírás és igen vannak, akik másképpen csinálják vagy javasolják. Ha a tetoválód másképpen javasolja az utókezelést, mindenképpen egyeztess vele, mert a garanciát Ő vállalja.

Az utókezelés valójában a tetoválás előtt kezdődik...
Tudom, ez egy kicsit furcsa, de sajnos ez így van. A TE feladatod, hogy optimális formába hozd a bőrödet kívülről sőt belülről is. Tudom, már hallom, hogy: "ez egy baromság!" vagy, hogy "jó, de akkor mit is tegyek?!"

Nézzük, hogyan hozhatod a bőrödet formába: (Nagyobb minta esetén javasolt!)

Belsőleg

  1. Talán az egyik legfontosabb az évszaknak megfelelő folyadékbevitel. Nyáron 3-5 liter, télen pedig 2-3 liter víz naponta. (cola NEM, energiaital az is NEM, alkohol az meg főleg NEM számít bele a napi folyadékbevitelbe). A megfelelő vízháztartás elősegíti a bőr rugalmasságát, hidratáltságát és ezáltal könnyebb lesz a tetováló munkája is. Tudod, ha neki könnyebb, neked sem fáj annyira. :)
  2. Ha igazán profin akarsz lenni az előkezelésben, akkor érdemes még olyan vitaminkészítményt szedned, amit kifejezett a bőr szerkezetének normál állapotának megőrzésére ajánlanak (pl.: vitaminok és nyomelemek, amik jók a bőrnek: A, E, C, B1, B2, B6, B12, Cink, Mangán, Kollagén, Hialuronsav, Koenzim Q10). Ebből legalább egy 3 havi kúrát érdemes elfogyasztani.

 
Külsőleg
Itt nem lesz nehéz dolgod, válassz egy bőrtípusod szerinti testápolót és kenegesd vele a tetoválásra kiszemelt területet legalább 1-2 hétig. Akár olyan terméket is választhatsz, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki, azt hiszem talán ezzel jársz a legjobban. “Sok tetoválótól hallom, hogy a modell bőre olyan kemény és száraz, hogy serceg rajta a tű, szó szerint alig akar belemenni a bőrbe. Ilyenkor a kelleténél jobban meg kell dolgozni a bőrt, emiatt megnő a hegesedés kockázata is.”

 Inkness tattto - A száraz és a hidratált bőr közti különbség

Na akkor, ha ez megvan és becsülettel betartottál mindent, akkor nagyon megvagy dicsérve, mert eddig mindent elkövettél azért, hogy tartós tetoválásod legyen. Innen már csak pár apróság, amit még érdemes észben tartani!

A tetoválás napján már nem kell sok folyadékot inni, inkább kevesebbet, mert ha egy kicsit sűrűbb a véred, akkor nem fogsz annyira vérezni. 
Pár dolog, amit érdemes mellőzni a tetoválás napján: a másnaposság és az energiaital, meg úgy ámblokk minden, ami koffeines vagy alkoholos. A másnapos ember nyűgös és bizony a tetoválás az fáj, az alkohol meg hígítja a véred, ezért vérzékenyebb leszel, tehát ne. A koffein emeli a vérnyomást és a szervezeted a tű ellen dolgozik, magyarul nehezebb bevinni a bőr alá a tintát, szóval ha lehet, akkor a koffeint is kerüld. Ugyan már csak 1 napról van szó! Ez belefér, hisz a tetoválás az bizony nem olcsó mulatság, főleg ha egy profi tetoválóhoz van időpontod.

Tetoválás nyáron
Minden tetováló rémálma egy jól lesült, agyon napoztatott bőr, amire még ráadásul egy színes portrét is szeretne a kedves modell. Na ilyenkor szokott a tetováló agyvérzést kapni, mert egyszerűen nem úgy jönnek ki a színek a bőrön, olyan mintha nem fehér lapra szeretnél rajzolni, hanem színesre. (Itt azért még hozzátenném, ha olyan típus vagy, aki imádja a napot, meg a szép barna bőrt, akkor nem a színes portré a jó választás). Azt is vedd számításba, hogy a nap fakítja a tetoválást (mert az UV sugarak rombolják a színpigmenteket és idővel a tinta felszívódik a szervezetben).

A tetoválás
Itt nem sok dolgod van, beülsz és tűrsz, :) majd büszkén viseled a tetoválást. De azért ne szaladjunk ennyire előre, mert maga a tetoválás egy igen összetett folyamat. Alapos előkészítést és tervezést igényel. A felszerelésen és a kézügyességen túl, a tetoválás közben felhasznált anyagok is nagyban befolyásolják a végeredményt. Sok tetováló művész  kifejezetten erre a célra kifejlesztett Tattoo Butter-t, (tetoválás közbeni vaj) Tattoo Soap-ot (tinta lemosó) stb. termékeket is használ, ezzel megkönnyítve a munkáját és csökkentve a hegesedés kockázatát. Egy felkészült tetováló megfelelő információval lát el az utókezeléssel kapcsolatban. Az itt leírtak elég sok mindenben meg fognak egyezni azzal, amit Ő mond majd neked. Ha eltérést tapasztalsz az itt leírtak és a tetováló által javasolt információkkal kapcsolatban, mindenképpen konzultálj vele! 

Tetoválás lezárása
Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján az a legjobb módszer, miután elkészült egy tetoválás, azt hagyják kivérezni. Ez kb. 10-20 percet vesz igénybe, majd alapos tisztítás követi és jöhet több lépcsőben a tetoválás lezárása (úgynevezett Tattoo Finish-sel végzik). A kivéreztetésre azért van szükség, hogy a felesleges tinta - ami nem tud(ott) beágyazódni - vagy a felgyülemlett vérsavó, stb. távozni tudjon a tetovált bőrfelületből, majd kezdetét vehesse a gyógyulás. A Tattoo Finish-t azért érdemes használni, mert a tetoválás során megnyitott pórusokat össze kell zárni, ezzel csökkentve a fertőzés kockázatát, illetve elősegítve a tinta beágyazódását a bőr alá. Jöhet a fotó az elkészült műről, majd a fóliázás (krémet nem kell alá tenni, csak a fólia!)

Elkészült a tetoválás, hogyan tovább?
Akkor el is jutottunk ahhoz a részhez, amikor ismét a TE figyelmedre és felkészültségedre lesz szükség. Miután végig ültél egy több órás tetoválást, biztos ki vagy fáradva és már energiád sincs foglalkozni semmivel, de ez a rész nagyon fontos. A fertőzéseket és gyulladásokat a tetoválás utáni első, második napban lehet legkönnyebben összeszedni. Egy jól begyulladt tetoválás során a makrofágok (szervezet védőrendszere) felzabálják a tinta igen nagy részét. A megduzzadt kapilláris rendszeren keresztül pedig könnyedén távoznak. Nem beszélve a hegesedésről, úgyhogy ezt a részt nem szabad félvállról venni! Erre az időszakra ne tervezz kirándulást vagy strandolást, ha lehetőséged van inkább vegyél ki egy pár szabadnapot (építőipari illetve nagy por terheléssel járó munkakörnyezetben ez fokozottan ajánlott!).

Kell, hogy legyen tetoválás utókezelő krémed, frissen tartó fóliád és valami tisztító szappanod. Sokan sokféle krémet használnak, javasolnak és természetesen mindenkinek megvan a tuti praktikája, de kérlek ezt gondold végig. Van több cég, akik időt és energiát öltek bele egy professzionális tetoválás utókezelő krém (úgynevezett After Tattoo krém) kifejlesztésébe. A haver meg kacsazsírral kenegeti, mert az jó vagy Nivea-val, mert az van otthon és amúgy ez a tuti, mert neki is jó volt. Kérlek, ne hallgass rájuk! Sokan használnak még Bepanthen-t vagy különféle popsikrémet az utókezelésre, nem tudom, hogy jó vagy rossz, lehet ezt is, azt is hallani, egy biztos azzal teszed a legjobbat, ha kifejezetten erre a célra kifejlesztett krémet használsz, mert azzal tuti nem nyúlsz mellé.

Tehát hazaértél és eltel már legalább 2 óra, akkor itt az ideje az első kezelésnek. Először letekered a fóliát, majd szappannal (itt is jó lenne ha valami olyat használnál amit erre találtak ki, de semmiféleképpen ne ipari kézfertőtlenítő legyen) alaposan megmosod, nem kell szétdörzsölni csak óvatosan, amikor megvagy akkor egyszerűen leöblíted. Arra figyelj, hogy ne áztasd szét a tetoválást, tudod még a pórusaid most kezdenek el összezáródni. Itt érdemes még megemlíteni, hogy ne azzal a törölközővel kezd szárazra lapogatni a tetoválást, amivel az alsó feledet is törlöd! A legjobb ha veszel egy original papírtörlőt és azzal törlöd szárazra (ne dörzsöld, csak óvatosan!)

Miután kész, jöhet a krémezés. Ezt sem kell túlzásba vinni! Az a jó, ha annyit teszel a bőrödre, ami szinte egyszerre be tud szívódni, nem kell, hogy vastagon álljon rajta a krém, mert azzal is csak szét áztatod. Miután szépen beszívódott a krém és lehetőséged van, akkor ne fóliázd vissza, hagy szellőzzön a bőröd. A fólia csak azért kell, hogy megvédd a szennyeződéstől, meg hogy ne ragadjon bele semmi a tetkódba, alatta viszont nehezebben gyógyul. Első estére azonban érdemes vissza fóliázni. Ja az esti fürdőzéssel csak óvatosan, tudod ott is el tudod áztatni! A kezelést pár óránként érdemes megismételni (este nem kell azért felkelned). Majd fogod érezni, amikor elkezd kiszáradni a tetoválás, akkor jöhet a krémezés. Ha nagyon kiszárad a tetoválás, akkor vastag var réteg képződhet, illetve szét is csattanhat a bőröd, ezért ezt mindenképpen el kell kerülni. Fóliázás max. az első nap(ok)ban érdemes, de csak nagy odafigyeléssel, nehogy befülledjen alatta a bőröd, ja és amúgy a bacik is nagyon jól érzik magukat alatta, úgyhogy tényleg óvatosan. A tetoválás helyétől függően 2-5 nap után vékony hártyaszerű rétegben elkezd a bőröd hámlani (láb tetkónál vagy cukorbetegeknél ez a folyamat hosszabb lehet). Ez egy teljesen normális folyamat nem szabad kapargatni vagy dörzsölni ezt a réteget, mert az alatt lévő bőr nagyon sérülékeny és érzékeny. A krémezést addig kell folytatni, amíg a felület teljesen le nem hámlik.

Fú, ez igen! Sikerült végigcsinálni a procedúrát és lett egy király tetkód, ami szépen le is gyógyult. Sajnos még nem vagy kint a vízből, mert sokan elfelejtik mondani, hogy igaz a felületi sérülés begyógyult, de a teljes gyógyulás az kb. 6 hónapig tart. Ennyi idő kell ugyanis a bőrnek, hogy visszaálljon a tetoválás előtti állapotra. Ilyenkor még sérülékeny a tetovált rész és a napfény még nagy kárt okozhat benne. Ebben az időszakban érdemes tovább használni a testápolót és az erős napfénytől óvni, mert a napsugárzás egyszerűen szétroncsolja a tintát és az első nyár után úgy fog kinézni, mintha több éves lenne. Sok esetben te még nem is érzed, hogy leégtél, de estére egy kicsi bőrpír vagy viszketés már azt jelzi, hogy a tetoválásod bizony leégett és a makrofágok elkezdtek falatozni.

Remélem tudunk segíteni, ha lenne valami észrevételed, kérdésed vagy egyéb tapasztalatod kérlek oszd meg velünk!

Inkness Team

Mutatunk néhány Inkness termékcsaláddal kezelt profi tetoválást: