INGYENS SZÁLLÍTÁS GLS-SEL 38.990 Ft FELETT! | VÁLOGASS TÖBB, MINT 800 FÉLE TERMÉK KÖZÜL!

Mennyi idő alatt gyógyul meg a tetoválásom?

Betti
2022.11.02 21:58
Nov 02
Mennyi idő alatt gyógyul meg a tetoválásom?

Egy tetkó gyógyulásához nagyjából 2-3 hét szükséges. Ez idő alatt a bőr teljes gőzzel rajta van, hogy a folyamat mielőbb végbemenjen. Ránézésre egy tetoválás már akár 1-2 hét után is gyógyultnak tűnik, de a bőr összes rétegének ehhez még további néhány hétre szüksége van. Néhány esetben a teljes gyógyulási idő akár 4-6 hónapig is elhúzódhat. Mutatjuk, hogy milyen fázisokra számíthatsz!

Képzeld el, hogy épp hazamész a csodás, friss tetoválásoddal egy jó hírű tetoválószalonból, a tetoválódtól kapott utóápolási iránymutatással a birtokodban. Megmutatjuk, hogy a következő hetekben végbemenő gyógyulási folyamat megközelítőleg hogy fog kinézni. Olvasás közben azért vedd figyelembe, hogy mindannyian mások vagyunk, tehát némi eltérés előfordulhat. 

Álljon itt egy lista, hogy mitől ennyire bonyolult ez. 

Szóval az alábbi tényezők befolyásolják a tetkód gyógyulási idejét:

  • a tetováló festék típusa,
  • a tetoválás stílusa
  • a tetkó mérete és annak helye
  • a bőrtípusod, immunrendszered állapota
  • az alkalmazott utóápolás (tisztítás+ápolás+hidratálás+fényvédelem).

1-6. nap: A tetoválás élénk színű, mint a mesében

Jól nézd meg most a tetoválásod, hiszen nagyjából így fog festeni a végső formája is gyógyulás után. Igaz, kicsit talán sötétebb lesz. Mivel a tetoválásod gyakorlatilag még egy friss sebnek minősül, tartsd tisztán, és úgy vigyázz rá, mint a szemed fényére. 

Az első napokban max. egy gyors zuhanyzás, a lényeg, hogy ne áztasd szét a tetovált bőrfelületet. A megszokott illatos, hiper-szuper tusfürdők helyett olyat használj, ami biztosan nem árt a nyílt sebnek. Később se dörzsöld a tetkód törölközővel, használj inkább papírtörlőt, annak, anyaga nem sérti a bőrt, és nincs tele baktériummal, kvázi nem kavar bele a gyógyulási folyamatba. Persze, hogy ilyenkor hívnak pezsgőfürdőzni vagy strandra, ahol aztán hemzsegnek a baktériumok. Ám bármilyen fájó, a saját magad érdekében acélozd meg az akaratod, és kerüld a vizes eseményeket.

Az utógondozás jegyében a tetoválás gyengéd tisztításához antibakteriális, illatanyagmentes szappant ajánlunk, és nem túl forró vizet. Próbáld ki a tetoválás tisztításához fejlesztett Inkness® Tattoo Soap (50 ml) - egy egyedülálló lemosó- és tisztító szappant, mely D-Panthenollalápolja, nyugtatja és vitalizálja a bőrt. 

Segíts a tetkódnak a gyógyulásban az Inkness® After Tattoo (100ml) tetoválás ápoló krémünkkel, mely ápolja, vitalizálja és óvja a gyógyuló tetoválást az első két hétben. Ez nem egy részletes tetoválás utóápolás poszt, ezért ha több infóra van szükséged, olvasd el a részletes tájékoztatónkat: Hogyan használd az Inkness After Tattoo krémet?

Ha úgy érzed, hogy jobban fáj a tetovált rész, mint amire számítottál, először kérdezd meg róla a tetoválódat, majd az ő javaslatára, ha szükséges, konzultálj az orvosoddal. Az első 1-3 napban könnyen előfordulhat duzzanat, pirosság, sőt még sebláz is. Ilyenkor sokat segíthet, ha frissentartó fóliába tekered a tetkód és max. 3-5 percen át jegeled.

A tested keményen küzd a gyógyulásért

Amikor elkezdik a tetoválást, a bőröd szinte azonnal reagál a festékre, mégpedig úgy, hogy elkezd levedzni. Ez a folyadék valójában a plazma, ami a vér 50%-át kitevő fehérje. A jelenléte jó jel, mert segíti a gyógyulási folyamatot. Szóval ne ijedj meg, ha a fólia eltávolítása után azt látod, hogy csupa trutyi a fólia. Amit látsz, az nem más mint egy kevés festék vérsejtekkel és plazmával mixelve, és céljuk, hogy varrt képezzenek, ami a tetoválás gyógyulásának legnagyobb ellensége, ezért azt jó alaposan le kell mosni a felületről. Utána mehet a fent említett After Tattoo-s krémezés.

A másik, amit a tetoválás "szivárgásán" túl észrevehetsz, hogy a tetkó szinte éget, csíp, szúr, mar (kinek, hogy). Ez a természetes gyulladás jele, a fehérvérsejtjeid és a plazmád reakciója, amik küldetése az, hogy megelőzzék a fertőzésveszélyt, és helyreállítsák a szöveteket. A folyamat célja, hogy a bőr első rétege, az epidermisz lezárt állapotban legyen, és a tetoválásod biztonságban helyezkedjen el a második bőrrétegben, a dermiszben.

7-14. nap: Hámlik a tetoválásod? Ne aggódj, a minta nem tűnik el!

A második hét környékén a tetoválásod vagy már teljesen lehámlott vagy éppen még tart a hámlás folyamata. 

Tudjuk, hogy viszket, de a hámló bőrrészt ne birizgáld, ne kapargasd, mert megsértheted a tetkoválást és seb is képződhet, az ilyen részeken pedig könnyen kigyógyulhat a festék. A tetoválás egyébként ránézésre pont úgy néz ki, mint egy zombi bőre a Walking Dead-ből, mert az epidermisz szépen gyógyul, és többé már nincs nyílt seb a bőrödön. A későbbi fertőzések megelőzése céljából, és utóápolás gyanánt legalább a teljes hámlásig használd az Inkness® After Tattoo (100 ml) krémet.

2 tipp az egészséges gyógyulási folyamathoz:

1. Csakis jó hírű tetoválószalonban tetováltass, így minimálisra csökkentheted a nem várt kellemetlenségek kockázatát. Ehhez itt találsz segítséget: 5 lépés, hogy megtaláld a legjobb tetoválót!

2. Ha fertőzésre gyanakszol, azonnal keresd fel az orvosodat!

15-180. nap: Szuper hírünk van: a tetoválásod már majdnem az igazi!

A tetoválásod gyógyulása lassan kezd a finisbe érkezni, hiszen a hámlásnak már nyoma sincs. Ugyan még kicsit feszül a bőr a tetoválásodnál, amit enyhíthetsz az Inkness® Daily Care hidratáló krém használatával, és a színek picit világosabbnak tűnnek, mint amilyennek szeretnéd, de a gyógyulás határozottan a vége felé jár már. A frissen alakult hámréteg megerősödik és megvastagszik, a színek úgymond “beérnek” és egy kicsit sötétednek (ez főleg a piros színre jellemző).

Neked csak annyi a dolgod, hogy kövesd a tetoválód utóápolási utasításait! Ügyelj a fényvédelemre, és hidratáld rendszeresen, így életed végéig gyönyörködhetsz majd benne.

A már gyógyult tetoválásodat az Inkness® Daily Care (100 ml) ápoló krémmel kényeztetheted, mely hatékonyan hidratálja és vitalizálja a tetovált bőrfelületet.

Fényvédelemre van szükséged, sokat jársz szoliba vagy éppen hátra van még a nyaralás? Védd a tetoválásod a kárso UVA és UVB sugaraktól!


Imádod a tetkók világát? Olvass tovább:

Az első tetoválásom utóápolásának története

5 tipp sminktetoválás előtt, hogy minden rendben legyen!

Szüless újjá egy születésnapi tetoválással!

 

A tetoválóeszközök hihetetlen fejlődésen mentek keresztül az ókortól napjainkig. Fedezd fel, milyen út vezetett a mai tetoválógépekig!

Frissen varrott tetkóval jöttél ki a szalonból, máris mutogatod bárkinek, aki szembe jön az utcán, és kiteszed a nap nyalogató sugarainak? Kis védelem azért nem árt! Persze, hogy büszke vagy rá, abszolút megértünk, de egy újdonsült tetoválás bizony arra szorul, hogy óvd, ahogy csak tudod. Ez a garancia ugyanis arra, hogy szebben gyógyuljon, és aztán teljes szépségében pompázzon. Nézzük, mit kell tenned ennek érdekében!

Ez attól függ. Egyes területek a testeden sokkal nehezebben érhetőek el, mint a többi. Főleg, ha olyan helyről van szó, amelyet nem igazán mutatsz meg a világnak. Ebben az összefoglalóban minden testrészt számba veszünk, a fejed búbjától kezdve egészen a bokádig. Így biztosan tudni fogod, hogy mit viselj!

Sosem volt még tetoválásom, így annyira izgultam előtte, amennyire csak lehetett. Az ismerőseim szerint túl is agyaltam kissé, de legyen: legalább elég felkészültnek éreztem magam erre a nagy lépésre. Nem csak a tetoválás mintáját választottam ki alaposan, de cikkek tömkelegét is elolvastam a neten. Így bukkantam rá az Inkness tetoválás utóápoló termékekre is.