INGYENS SZÁLLÍTÁS GLS-SEL 38.990 Ft FELETT! | VÁLOGASS TÖBB, MINT 800 FÉLE TERMÉK KÖZÜL!

Tetoválófesték színek: minden, amit tudni szeretnél róluk

Betty
2023.07.19 14:00
Júl 19
Tetoválófesték színek: minden, amit tudni szeretnél róluk

Volt idő, amikor a tetoválás a katonák és tengerészek kiváltsága volt, de mára már modern műalkotásnak számít, és gyakorlatilag bárki viselheti. Széleskörű elterjedésüknek hála a tetoválások már rengeteg stílusban, mintával és a színek széles skálájának felhasználásával készülnek.

A színtípus, az árnyékolás módja és a tónusok a tetoválási tervtől, annak stílusától, valamint a tetoválóművész munkamódszerétől függően változik. Teljesen rajtad áll, hogy fekete, szürke, avagy egy színpompás, merész, többszínű dizájnt szeretnél-e magadon látni. Ebben a cikkben megmutatjuk neked, hogy melyek a legjobb színek egy tetováláshoz, közülük melyek passzolnak a leginkább a bőröd színéhez és tónusához, valamint, hogy miként tarthatod meg hosszan a szín frissességét.

Egy kis színes tetoválófesték történelem

Az első színes tetoválásokról még az ókori Egyiptomból erednek az emlékeink. Ezek elődei minden esetben fekete színűek voltak. Viszont valószínűleg az ókori inuitok és az ókori rómaiak is viseltek már színes tetoválásokat. Ha pedig hihetünk az ebből az időszakból ránk maradt leleteknek és csecsebecséknek, az inuitok kifejezetten kedvelték a sötétsárga árnyalatokat. 

A színes tetoválások úgy igazán a 17. században váltak elterjedtebbé, amikor Japánban is népszerűvé váltak a tetoválások. Ez volt az az időszak, amikor a tetoválásra nem a büntetés jeleként kezdtek el tekinteni, hanem inkább művészeti formaként fogták fel. Érdekes, hogy a japán tetoválások egészen napjainkig megtartották élénk és merész színeiket. 

No de ugorjunk át az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba. Itt a 19. század végén kezdtek divatba jönni a színes tetoválások. A formák tekintetében az egyszerűségre törekedtek, ám a színek tobzódtak a piros, kék, sárga és a zöld árnyalataiban.

Forrás: https://www.instagram.com/p/COLzaxYL4DQ/

Egyébként a tetoválószínek elterjedése szorosan összefügg a tetoválófesték fejlődésével.

Az elmúlt évtizedekben sok időt és pénzt fordítottak a tetoválópigmentek fejlesztésére. Ezekkel már könnyű és biztonságos dolgozni, valamint van cruelty-free (állatkísérlet - mentes) és vegán változatuk is. Most már minden színhez legalább tíz féle árnyalatú festék áll a kedves tetováltatni vágyók rendelkezésére. A modern tetoválófesték-technológia minimalizálta az allergiás reakciókat is, és ez a festék már sokkal hosszabb ideig tarthat, mint az elődei.

 

Melyik a legjobb tetováló festék szín? 

A tetoválás színének kiválasztása a tervezési folyamat lényeges része. A színek ugyanis megváltoztatják a tetoválás hatását, és segíthetnek szinte életre kelteni azt. 

Az élénk színek számos tetoválási stílus sajátjai. 

Ilyen stílusok például:

  • new school akvarell,
  • old school,
  • tradicionális,
  • japán,
  • illusztrális.

Forrás: https://www.instagram.com/p/COVtEnFLi_k/

Forrás: https://www.instagram.com/p/COTlf8DJsub/

Amikor azon elmélkedsz, hogy mégis milyen színeket szeretnél a tetoválásodhoz, figyelembe kell venned néhány dolgot. Ha kis méretű tetoválásra vágysz, a színek vizuálisan összemosódhatnak egymással. A nagyobb méretű ábrák viszont már sokkal jobban festenek merész színekkel, hiszen az árnyalatok kiemelkednek és jól láthatóak. 

A színválasztásba még a bőrtónusod is beleszól, hiszen egy tetoválás másként mutat világos, vagy sötét bőrön. Sőt, a bőrszín még a tetkó tartósságát is befolyásolja. Plusz azt sem árt észben tartanod, hogy a színes tetoválások gyógyulás után kissé másként festenek, mint amikor frissen fel vannak festve. 

Ha erős kontrasztú, bonyolult mintákra vágysz, akkor dönts a fekete vagy a szürke szín mellett, mert sokkal jobban mutatnak. A realisztikus, a portré, a törzsi (tribal) és a törzsi alapokra visszanyúló blackwork tetoválási stílusok bizonyítják, hogy a monokróm tetoválásoknak nem kell unalmasnak lenniük. 

Forrás: https://www.instagram.com/p/COOJlJqDTiF/

Forrás: https://www.instagram.com/p/COVlI9djYiy/

A fekete és szürke tetoválások alkalmával a fekete színt vízzel keverik vagy erre a célra készült greywash festéket alkalmaznak. Így jönnek létre a világosabb és sötétebb árnyalatok. Ezzel a technikával érzékeltethető a  fény és az árnyék, amely dimenziót ad a tetoválásodnak. A kis méretű és részletesebb munkák, például az írásjelek, vagy az ujjra kerülő tetoválások, illetve a minimalista darabok jobban mutatnak fekete és szürke színben.

 

Melyek a legtartósabb színű tetoválások? 

A fekete és a szürke a legtartósabb színű tetoválások, mivel ezek a sötét árnyalatok merészek, így kevésbé hajlamosak a kifakulásra. Az élénk és a pasztellszínek, példának okáért a rózsaszín, a sárga, a világoskék és a zöld hajlamosak gyorsabban fakulni. 

Forrás: https://www.instagram.com/p/CM-_qc2Jg6g/

Az akvarellfestékben használt árnyalatok többnyire kérészéletűek. Ez persze nem von le a népszerűségéből, de az ezzel a tetoválási stílussal készült tetkókat gyakran kell javítani.

Forrás: https://www.instagram.com/p/COGGNqwDxdA/

Melyek a legjobb testfelületek a színes tetoválásokhoz?

Az, hogy meddig fog jól kinézni a színes tetoválásod, attól is függ, hogy milyen területet tetováltatsz. Ennek oka az, hogy egyes testrészek hajlamosabbak az életkor és a testsúly változására reagálni. 

Ha szeretnél korbiztos tetkót, akkor a vállak és a bokák feszes bőrét ajánljuk, melyek nem nem hajlamosak a megereszkedésre, és így az ide kerülő tetkó képes lesz hosszabb ideig megőrizni a formáját és a színét. Ám a karok, a combok és a has sok változáson megy keresztül az évek során, ami nagy mértékben befolyásolhatja a tetoválás kinézetét.

Forrás: https://www.instagram.com/p/COV37KhgkMl/

Forrás: https://www.instagram.com/p/COU6YFVsxaS/

A bőrterület mellett a bőr vastagsága is szerepet játszik abban, hogy a szín idővel hogyan fog majd kinézni. Példának okáért a tenyéren és a talpon helyet kapó színes tetoválások nem bírják jól az évek nyomát, hiszen itt a tinta nem hatol olyan mélyen a bőrbe. A bőr legkülső rétege vastagabb, ami azt jelenti, hogy a bőröd időnként megújul, és a szín fokozatosan elhalványul. Ha mindenképp ezeken a területeken szeretnél tetoválást, akkor a feketét ajánljuk, mivel ez a tartós szín itt is tovább tart. 

Forrás: https://www.instagram.com/p/CORl-alLwmZ/

 

Ha azt szeretnéd, hogy a színes tetoválásod sokáig tartós maradjon, akkor ezek a legelőnyösebb testterületek:

A mellkas felső része, és a kulcscsont 

Ennek a területnek az a titka, hogy általában ruházattal rejtjük el, és emiatt a közvetlen napfény sem árt neki. A bőr ezeken a területeken sem nyúlik meg oly mértékben, mint máshol, - különös tekintettel a kulcscsontra -, így a tekód nagy eséllyel hosszú élettartamú lesz.

Forrás: https://www.instagram.com/p/COL2j_aAjA7/

 

Belső kar

A kar belső területe sokkal jobban vizsgázik a színes tetoválások esetén, mint a külső. Egyrészt itt a bőr puhasága miatt kevésbé érzel fájdalmat a művelet során, és még kevésbé is fakul a tetkód, mert ezt a területet kevesebb napsugárzás éri.

Forrás: https://www.instagram.com/p/CN1v_rRLg1a/

 

Hát 

A hát is egy viszonylag fedett terület, így életünk folyamán nem éri olyan nagy mértékű UV-sugárzás. A nagyobb, sík területen pedig szabadon engedheted a fantáziád, és teret adhatsz a terjedelmesebb és merészebb tetoválási mintáknak. Még egy plusz pont jár a hátnak azért, mert a testsúlyod ingadozásával a bőr nem  nyúlik meg annyira, mint a hason, ezért a tetoválásod idővel nem torzul el. 

Forrás: https://www.instagram.com/p/COXqvA2rqhD/

 

Vállak és kulccsont

Mivel ezeket a testrészeket sem érinti az öregedés, számíthatsz rá, hogy a szín sokkal tovább marad friss. Ám arra gondolj, hogy a bőr érzékenysége miatt ezeken a területeken fájdalmasabb lehet a tetoválás. A tetoválóművésznek viszont a váll és  a kulcscsont egy kiváló terep arra, hogy nagy és részletes mintákat készítsen a számodra.

 

Tippek: 

Ha aggódsz a színes tetoválásod öregedési folyamata miatt, akkor kerüld a kéz, a láb, a fül és a has területét, mert ebből a szempontból ezek a lehető legrosszabb választások. Sőt, nem árt távol maradnod a ráncvonallal ellátott (hónalj, csukló, térd) területektől sem, mivel ezeken a helyeken a gyógyulás is nehézkes lesz. 

Forrás: https://www.instagram.com/p/CNLPisnJeTT/

Színes tetoválásodhoz sok szeretettel ajánljuk az Inkness ápoló termékcsaládot.

A tetoválás évszázadok óta a kommunikáció egyik csendes megtestesülése. Átlépi a nyelvi korlátokat, kifejezi a kulturális hovatartozást, emlékeket szimbolizál, esetleg hiedelmeket és ideológiákat fejez ki.

A tetoválás ugyanúgy önkifejezési forma, mint például a zene, az írás vagy a tánc. A belső énedet tükrözi. Azonban az a tény, hogy kitörölhetetlenül ott marad a testeden, még személyesebbé teszi a mivoltát.

Hogy ne csak a felszínt kapargassuk, ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk, hogy szerintünk miért éppen a tetoválás az önkifejezés legtökéletesebb formája.

Az ultraibolya tetoválások gyakorlatilag teljesen láthatatlanok. Sokan azt feltételezik, hogy ez a tetoválási stílus folyamatosan látszik, de a valóságban csak UV- fénynél világítanak. Akkor viszont állati jól néznek ki. Nézzük, miért választják oly sokan ezt a fajta tetoválást!

Az akvarell tetoválásokat az akvarell festmények inspirálták. A festők által használt készségek közül sokat az akvarell tetoválók is alkalmaznak, mivel a festészetben alkalmazott technikák meglehetősen könnyen átültethetők a bőrre is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az akvarell tetoválás eredetét, technikáit, gyógyulását, és öregedését.

Tény, ha rákeresel az interneten a tetoválásokra, több fehér, és kevesebb sötét bőrre festett tetoválást fogsz látni. Ezek után nem csoda, ha megfordul a fejedben, lehetséges - e egyáltalán megvalósítani az általad kívánt tetoválást? Segítünk eligazodni az egymásnak ellentmondó információk között!