INGYENS SZÁLLÍTÁS GLS-SEL 38.990 Ft FELETT! | VÁLOGASS TÖBB, MINT 800 FÉLE TERMÉK KÖZÜL!

Te tudod, hogy mit tartalmaz a tetoválásod ára?

Betti
2022.12.12 15:14
Dec 12
Te tudod, hogy mit tartalmaz a tetoválásod ára?

Itt az idő, hogy választ kapj a tetoválás költségeivel kapcsolatos legfontosabb kérdéseidre! Fogalmazhatunk úgy is, hogy megmutatjuk, miért drága a tetoválás, de ez viszonyítás kérdése. Mindjárt meglátod, hogy miért!

Íme az az 5 tényező, amit egy tetoválóművész belekalkulál a tetkód árába:

1. A tetováló szalon bérleti díja, és ami mögötte van

Bármilyen hétköznapi dolognak is tűnik, a tetováló számára a tetoválásért fizetett összeg egy része közvetlenül a bérleti költségek, és a szükséges javítások fedezésére szolgál. A bérleti díjak természetesen egy frekventáltabb városrészen magasabbak, mint például külterületen. A szolgáltatás kifizetésével gyakorlatilag hozzájárulsz a művész üzletének nyitva tartásához, ahhoz, hogy kellékeket vásárolhasson, és még az alkalmazottak bérébe is beszállsz. De ugye kellenek még bútorok, pénztárgép, esetlegesen kamerák, fizetni kell a számlákat, és a könyvelőt is.

Aztán nem is gondolnád, mennyibe kerülnek az egyszer használatos eszközök, például a tetováló tűk, gumikesztyűk és papírtörlők, amiket rendszeresen újra kell rendelni. Plusz egy tetováló szalonnak is kötelessége elvitetni a szemetet, ami a használt tűk miatt veszélyes hulladéknak számít. Az eltávolításához egy külön céggel kell szerződni.

 

2. Engedélyek, biztosítások, etcetera

Ebben a kérdéskörben Szabó Gusztáv - tetoválót kérdeztük meg, hogy reális képet kapjunk a hazai viszonyokról. 

"A jelenlegi jogszabályok elég ködösek: ha most valaki stúdiót akar nyitni simán megteheti mindenféle engedély nélkül. Elég hozzá egy KATA-s vállalkozás. A tetováló igényein múlik, hogy milyen szabályokat tart be, illetve milyen higiéniai feltételeket állít fel magának. Pl.: az ÁNTSZ által kért előírások Magyarországon megyénként változóak, de általában le tudják annyival, hogy adnak egy csekket amit be kell fizetned és megvan az engedély. 

Az elmúlt években voltak törekvések, hogy szakmai végzettséghez kössék a tetoválást, de itt sem született egyértelmű, minden területre kitérő hivatalos egyezmény. Tudomásom szerint a 2022-es évben állami szinten jogerős határozat született arról, hogy szakmai végzettséghez kötik a tetováló tevékenységet, de mindemellett pár év haladékot adtak a szakmának, hogy felzárkózzanak és teljesítsék a feltételeket. Ez szakmai berkeken belül számos vitát váltott ki, rengeteg meg nem válaszolt kérdéssel. 

Véleményem szerint még évekig húzódhat a folyamat, amíg bármilyen előrelépés is születik. Viszont egy magára és a stúdiójára igényes művész előírásoktól függetlenül próbálja tartani a maximális higiéniai és minőségbiztosítási feltételeket."

Ha kíváncsi vagy Gusztáv munkáira, csekkold le az Instagram oldalát!

 

3. A tetoválószalonok színfalai mögött lázas munka folyik

Azt, hogy az általad választott bőrfelületre felkerülhet a tetkó, hosszas tervezés előzi meg. A művész alaposan átgondolja a kívánt motívumot, megtervezi, és részletesen kidolgozza. Tehát nem akkor esik neki a tényleges munkának, amikor megérkezel hozzá varratni, hanem már jóval előtte.

Tipp: kérdezz rá bátran a tetoválás árára, de ne csodálkozz, ha a tetováló előbb egy becslést ad, és a végső árat a tetoválás elkészülte után tudja csak megmondani. Ennek oka az, hogy előre nem lehet pontosan tudni az igénybe vett időt, és azt sem, milyen lesz a bőröddel dolgozni.Vannak olyan tetoválók, akik napidíjjal dolgoznak, ez az egyszerűbb eset.

 

4. A tetoválás részleteiben rejlő titok

A tetoválás árát meghatározza a mérete, és az elhelyezése is. Ez a tény valahogy érthető is. A termetesebb tetkóba több időt és festéket fektet a művész, és bizony az is teljességgel elfogadható, hogy a nehezen elérhető részek (pl. nyak és borda) több odafigyelést és időt kívánnak a tetoválódtól. Amiért még magasabb díjat fizetsz, az a több színű festékkel készülő mű, illetve a részletgazdag, technikailag nehezen kivitelezhető, realista ábrázolású minta.

 

5. A szakértelemnek és elhivatottságnak ára van

Biztos lehetsz abban, hogy a tetoválóművészed több képzésen, és gyakorlaton vett részt azért, hogy fejlessze a készségeit. Ráadásul az élete folyamatos tanulás azért, hogy elsajátítsa az új technikákat, megismerhesse a frissen piacra dobott eszközöket, és egyre jobbá váljon. A tetoválók lenyűgöző műalkotásai megérik a pénzüket, amivel az oktatásba fektetett időt is elismered.

 

Megfontolandó: olcsó húsnak híg a leve 

Ezen az alapon sajnos nagyon sokan pórul járnak a kedvezőbb árú tetkókkal, és a későbbiekben akár el is kell távolíttatniuk azt. Ám a minőségi tetkóra büszke leszel, és nagy mértékben növeli az önbizalmad. Általa akaratlanul is egy globális közösség tagjává válsz, ráadásul nagyszerű módja az önkifejezésnek. Mi mást lehet vásárolni pénzért, ami mindezekre a dolgokra képes, és egy életen át értékelni fogod?

Reméljük kellően részletes betekintést tudtunk adni egy tetoválóüzlet belső működésébe. Egy minőségi munkának, egy magasan képzett tetoválótól származó, nagyszerű tetoválásnak ára van. Cserébe biztos lehetsz benne, hogy jó döntést hozol, és elégedett leszel a tetoválásoddal. 


Ne feledd: a jó tetoválás nem olcsó, az olcsó tetoválás pedig nem jó.

Készen állsz egy tetkóra? Olvasd el a lenti cikkünket:

5 lépés, hogy megtaláld a legjobb tetoválót!

A tetoválóeszközök hihetetlen fejlődésen mentek keresztül az ókortól napjainkig. Fedezd fel, milyen út vezetett a mai tetoválógépekig!

Megpróbáltuk összeszedni az utóápoláshoz tartozó tippeket és miérteket. Ez a cikk több tetováló művésszel egyeztetve született meg, de már az elején kihangsúlyoznám, hogy ez nem szentírás és igen vannak, akik másképpen csinálják vagy javasolják. Ha a tetoválód másképpen javasolja az utóápolást, mindenképpen egyeztess vele, mert a garanciát Ő vállalja.

 

Ez attól függ. Egyes területek a testeden sokkal nehezebben érhetőek el, mint a többi. Főleg, ha olyan helyről van szó, amelyet nem igazán mutatsz meg a világnak. Ebben az összefoglalóban minden testrészt számba veszünk, a fejed búbjától kezdve egészen a bokádig. Így biztosan tudni fogod, hogy mit viselj!

Egy tetkó gyógyulásához nagyjából 2-3 hét szükséges. Ez idő alatt a bőr teljes gőzzel rajta van, hogy a folyamat mielőbb végbemenjen. Ránézésre egy tetoválás már akár 1-2 hét után is gyógyultnak tűnik, de a bőr összes rétegének ehhez még további néhány hétre szüksége van. Néhány esetben a teljes gyógyulási idő akár 4-6 hónapig is elhúzódhat. Mutatjuk, hogy milyen fázisokra számíthatsz!