INGYENS SZÁLLÍTÁS GLS-SEL 38.990 Ft FELETT! | VÁLOGASS TÖBB, MINT 800 FÉLE TERMÉK KÖZÜL!

Ami a tetoválás utáni higiéniát illeti - 7 dolog, amit tudnod kell

Betty
2023.08.02 08:00
Aug 02
Ami a tetoválás utáni higiéniát illeti - 7 dolog, amit tudnod kell

Gratulálunk! Legyűrted a fájdalmat, és most büszkén feszítesz az új tetoválásoddal. Ez szuper, de mi a helyzet a higiéniával így egy friss tetkó tulajdonosaként? Mivel gyakran teszik fel számunkra ezt a kérdést, igyekszünk részletesen megválaszolni.

A tetoválás tartósságának szempontjából az első 48 óra a legkritikusabb, mivel  a bőr ekkor hámlik a legjobban. 

Aztán itt van a zuhanyzás kérdése. Bizony zuhanyozhatsz tetoválás után, de azért várj vele 3-4 órát. Mivel ebben az időszakban kezdődik meg a bőröd regenerálódása, ezért fontos, hogy vigyázz rá. 

A tetoválás elkészülte utáni 2 hétben arra is ügyelj, hogy ne áztasd a tetoválásod. 

Most, hogy tisztáztuk az alapokat, tekintsünk még át néhány gyakori kérdést ezzel a témakörrel kapcsolatban.

Mikor tusolhatok először az új tetoválásom elkészülte után?

A legideálisabb az, ha a frissítő zuhannyal vársz minimum 2-24 órát. Ez az idő arra kell, hogy a tetovált felület elkezdhessen regenerálódni, és kialakulhasson egy védőgát. Tipp: ha már eleve letusolsz a művelet előtt, akkor előrébb vagy.  

Azzal kapcsolatban, hogy mit tehetsz, és mit nem a tetoválásoddal, attól is függ, hogy mit javasol a tetoválód. Ajánljuk, hogy kövesd a tanácsait a felület tisztításával kapcsolatban. 

Azt, hogy mikor tudsz egy cicamosdásnál nagyobb tisztálkodást véghezvinni, a “kötés” típusa dönti el. Ha a tetováló second skin fóliát tett fel, akkor szinte azonnal beállhatsz a tusolóba. A fólia eltávolítása után (ez rendszerint 3-5 nap után következik be) pedig már csak néhány óvintézkedést kell betartanod.

 

7 jó tanács az új tetoválásod higiéniájával kapcsolatban a gyógyulási időszak alatt 

1. Óvatosan bánj az új tetkóddal! 

A friss tetoválásod különleges figyelmet igényel. Azért, hogy mielőbb a regenerálódás útjára léphessen, vigyázz rá, és tartsd tisztán.

 

2. Használj kíméletes, és illatmentes szappant! 

Kerüld azokat a termékeket, amelyek vegyszereket tartalmaznak, és részesítsd előnyben a gyengéd, ám hatékony utóápoló termékeket. Ilyen az Inkness utóápoló családja is.

 

3. Forró helyett a hideg és a langyos víz a megoldás 

A forró víz azért kerülendő, mert növeli a gyulladást és a duzzanatot. Emellett egyszerűen csak jobb, ha óvatos vagy.

4. Ne dörzsöld! 

Maradj az érintett bőrfelülethez gyengéd, és felejtsd el a zuhanyrózsák és szivacsok használatát. Ellenkező esetben sajnos megzavarhatod a gyógyulási folyamatot. Egy puha kendővel, vagy a kezeddel viszont megérintheted a tetkód.

5. Ne áztasd! 

A fürdőkád és társai (úszómedencék, pezsgőfürdők) képezzék tabu tárgyát. A hosszas áztatás csak ront a helyzeten, mivel a felázott bőr lassabban gyúgyul, baktériumok melegágyát képezheti és hatással lehet a bejuttatott festékpigmentek beágyazódására is, így károsíthatja a tetoválást.

6. Egy gyors zuhany, és más semmi! 

Fogd rövidre a zuhanyzási időt, mert sem a gőz, sem a hőhatás nem kedvez a gyógyulási folyamatnak. Azzal, hogy gyorsan lezuhanyzol, minimalizálod a lehetséges kockázatokat.

 

7. A szárítkozás is legyen kíméletes! 

Ha végeztél a zuhanyzással, és elzártad a csapot, kivételesen ne a törülköződ után nyúlj, mert most nincs szükséged arra, hogy baktériumokkal találkozz, vagy hogy fertőzésnek tedd ki a tetovált bőrterületet. Két lehetőséged van: hagyod megszáradni a bőröd a levegőn, vagy papírtörlőt használsz. A papírtörlő puha, és nem irritálja a bőrt.

 

Utóápolási tanács: a terület megszáradása után használj tetoválás utóápoló krémet,  vékony rétegben a bőrödön. Ehhez van egy kiváló termékjavaslatunk.

 

Ezek általános tanácsok, személyre szabott tippekért kérünk fordulj a tetoválódhoz.

 

Utószó 

Természetes, hogy egy kicsit aggódsz az új tetoválásoddal kapcsolatban, de csak kövesd a fenti útmutatót, és minden rendben lesz. Építsd be okosan a zuhanyzást  a tetoválás ápolási rutinjába, és kövesd a tetoválód ápolási tanácsait. Ha így teszel, akkor a tetkód tökéletesen regenárálódik, és hosszú évekig hű társad lesz.

 

A tetoválás higiéniájáról a következő blogcikkekben is olvashatsz:

Mennyi idő alatt gyógyul meg a tetoválásom?

Az első tetoválásom utóápolásának története

Tetoválás utóápolás, hogy valóban tartós legyen!

 

Fotók: unsplash.com

Néhány merész vállalkozó egyszerűen csak kedvet kap egy jó kis tetováláshoz, és minden különösebb teketóriázás nélkül már foglalja is lefelé élete első időpontját. Míg másoknak ez egy kicsit több időbe telik, hiszen idegesek, és szeretik átgondolni a dolgokat. Ha te is hasonló cipőben jársz, ne a fals rémtörténeteket olvasgasd a neten, hanem fusd át inkább ezt a listát, és kerülj képe. Készülj az első tetkódra valós, hasznos infókkal felvértezve!

Először is hadd gratuláljunk a döntésedhez! A sminktetoválás egy nagyszerű módja annak, hogy egy szebb arc nézzen rád vissza a tükörből, és te is magabiztosabb legyél. Ebben a bejegyzésben ütős tippeket kapsz ahhoz, hogy minden rendben legyen a sminktetkód körül.

Sosem volt még tetoválásom, így annyira izgultam előtte, amennyire csak lehetett. Az ismerőseim szerint túl is agyaltam kissé, de legyen: legalább elég felkészültnek éreztem magam erre a nagy lépésre. Nem csak a tetoválás mintáját választottam ki alaposan, de cikkek tömkelegét is elolvastam a neten. Így bukkantam rá az Inkness tetoválás utóápoló termékekre is.

Kivitelezés, fájdalom, kockázatok, regenerálódás és még sok minden más

Bármennyire is kicsik és látszólag jelentéktelenek, a szemhéjak nagy védelmet nyújtanak a számunkra. Félautonóm mechanizmusai kifejezetten nélkülözhetetlenek: például ellátják a szemet nedvességgel, védelmet nyújtanak a külvilág szennyeződéseivel szemben, és kényelmessé teszik az alvást is.

Egy pillanatra képzeld el az életed nélkülük. Ugye lehetetlen? A szaruhártya kiszáradásának képe nem épp idilli. És igen, ezeket az apró bőrpajzsokat is lehet tetováltatni. Itt van szinte minden, amit a szemhéjtetoválásról tudni akartál.