INGYENS SZÁLLÍTÁS GLS-SEL 38.990 Ft FELETT! | VÁLOGASS TÖBB, MINT 800 FÉLE TERMÉK KÖZÜL!

Minden, amit tudni szeretnél a vegán tetoválásokról

Betty
2023.06.21 08:00
Jún 21
Minden, amit tudni szeretnél a vegán tetoválásokról

Az elmúlt években a veganizmust sok ember választotta életmódjául, így nem csoda, hogy a vegán tetkók is megkezdték világhódító útjukat. Szerencsére számos tetováló is felismerte a vegán tetoválások népszerűségét, és vállal ilyen jellegű tetkót.

Oké, de mitől más a vegán tetoválás, mint a többi?

Ahogy azt a neve is mutatja, a vegán tetoválás folyamatának egyetlen fázisában sem találkozol állati eredetű termékekkel, mint például glicerinnel /állati eredetű zsír/, vagy csontszénnel /pigment a fekete tetkókban/. Egyébként az alábbi eszközök alapjáraton vegánok: tű, kábelek, desztillált víz, fertőtlenítő és fólia.

Egy vegán tetoválás készíttetése során és az utóápoló termékek között nem találkozol a következőkkel: 

  • méz, méhviasz, állati glycerin, zselatin
  • glicerint tartalmazó, egyszer használatos borotva
  • zselatint tartalmazó papírtörlő

Egy igazán vegán tetoválóüzlet A-Z-ig növényi alapú: a székektől kezdve a berendezéseken át egészen a tetoválás utóápoló termékekig (például szappan és hidratálószerek).

Egyébként azt meg kell jegyezzük, hogy a festékek nagy része alapból vegán, a színes festékek pedig szinte abszolút kizárják az állati eredetű összetevőt. Tehát amiben esetleg lehet állati eredetű összetevő, az a glicerin, és a szappan.

A hagyományos festék és a vegán festék közötti különbség egy képen

 

Forrás: Maarouf, M., et al (2019)

 

A vegán festék biztonságosabb?

Egyesek azt állítják, hogy a vegán festék jobb a hagyományosnál, és a tetoválás is szebben gyógyul általa. Ám ez egy vitás helyzet, mert erre nincs tudományos bizonyíték. Az viszont biztos, hogy nem tartalmaz rákkeltő vegyi anyagokat, vagy hasonlókat, és nem is és károsítja jobban a bőrödet, mint egy hagyományos tetkó. De hogy biztonságosabb lenne-e tőle, nos, arra nem vennénk mérget.

Egyébként az Európai Unió egy szabályozásának értelmében 2022. január 4-től sem forgalomba hozni, sem használni nem lehet olyan festékeket, amelyekben súlyosan irritatív összetevők, CMR-anyagok vannak.

Ha érdekel a téma, itt tudsz utánaolvasni a tetováláshoz és a sminktetováláshoz használt festékekben található anyagokkal kapcsolatos rendeletnek (EU) 2020/2081.

A vegán festék egészségesebb, mint a többi?

Nem, de nem jár az állatok szenvedésével, ezért adhat némi pluszt az a tudat, ha tudod, hogy a tetoválásod vegán.

Hogyan találhatok vegán tetoválóműhelyt és tetoválóművészt?

Szerencsére ma már elég gyakori, hogy egy művész vállal vegán tetoválást. Az interneten számos olyan adatbázis van, ahol rá tudsz erre keresni, például a Tattoos Wizard oldalán.

 

Vegán tetoválást szeretnél? Legyél elővigyázatos: 

  • Kérd el a festék adatlapját, hogy lásd az összetevőket.
  • Vidd magaddal a saját, bejáratott borotvádat.

 

Ahol még több információt találsz:

  • Vegan Society
  • Vegetarian Resource Group

 

Néhány vegán tetoválóművész a nagyvilágból:

  • Ben Klishevskiy, Instagram: @ben_klishevskiy
  • Lisandra Siqueira, Instagram:@lisandra.siqueira
  • Tilo, Instagram:@electric_traditionals

 

A tudatos bőrápolás szerintünk nagyon fontos, ezért az Inkness tetoválókkal kifejlesztett tetoválás utóápoló családja is vegán.

Itt tudhatsz meg többet a termékekről: 

Az első tetoválásom utóápolásának története

Tetoválás utóápolás, hogy valóban tartós legyen!

Egy új, egyedi tetoválás készíttetése mindig egy nagyon izgalmas pillanat. Útmutatónk segítségével megtalálhatod a tökéletes művészt!

Egy tetkó gyógyulásához nagyjából 2-3 hét szükséges. Ez idő alatt a bőr teljes gőzzel rajta van, hogy a folyamat mielőbb végbemenjen. Ránézésre egy tetoválás már akár 1-2 hét után is gyógyultnak tűnik, de a bőr összes rétegének ehhez még további néhány hétre szüksége van. Néhány esetben a teljes gyógyulási idő akár 4-6 hónapig is elhúzódhat. Mutatjuk, hogy milyen fázisokra számíthatsz!

A tetoválás évszázadok óta a kommunikáció egyik csendes megtestesülése. Átlépi a nyelvi korlátokat, kifejezi a kulturális hovatartozást, emlékeket szimbolizál, esetleg hiedelmeket és ideológiákat fejez ki.

A tetoválás ugyanúgy önkifejezési forma, mint például a zene, az írás vagy a tánc. A belső énedet tükrözi. Azonban az a tény, hogy kitörölhetetlenül ott marad a testeden, még személyesebbé teszi a mivoltát.

Hogy ne csak a felszínt kapargassuk, ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk, hogy szerintünk miért éppen a tetoválás az önkifejezés legtökéletesebb formája.

A tetoválóeszközök hihetetlen fejlődésen mentek keresztül az ókortól napjainkig. Fedezd fel, milyen út vezetett a mai tetoválógépekig!