INGYENS SZÁLLÍTÁS GLS-SEL 38.990 Ft FELETT! | VÁLOGASS TÖBB, MINT 800 FÉLE TERMÉK KÖZÜL!

20 tény a tetoválásokról, amiket soha nem gondoltál volna

Betty
2023.09.07 10:00
Szept 07
20 tény a tetoválásokról, amiket soha nem gondoltál volna

A tetoválások népszerűbbek, mint valaha, és ez már így is fog maradni.

Manapság rendkívül felkapottak, a legtöbb embernek van legalább egy, vagy kettő, azonban lehet még ők sem tudják róluk ezeket a tényeket. Te vajon hallottál már róluk?

20 meglepő tény a tetoválásokról

1. Tetováltathatsz a szemedre is

Nem olvastál rosszul: igen, a szemgolyódra is tetováltathatsz.

A tetováló festéket fúj a szem felszíne alá egy tű segítségével, ami a szem fehér részét, az úgynevezett sclerát színezi be.

 

2. A tetovált férfiak vonzóbbak

Egy brit társkeresőn végzett kutatás azt bizonyítja, hogy a nők a tetovált férfiakhoz vonzódnak a leginkább.

3. A legdrágább tetoválások gyémántokkal készülnek

A világ legdrágább tetoválását egy dél-afrikai ékszerész, Yair Shimansky tervezte, amit egy szintén dél-afrikai szupermodell számára alkotott meg. A tetoválás ugyan nem valódi, de még így is minden idők legdrágább tetoválásaként tartják számon.

 

4. Már több, mint 5000 éve is tetováltattak

Ötzi egy 61 tetoválással rendelkező múmia, amelyet egy gleccser alatt találtak az olasz Alpokban. A jégember történetesen a legrégibb bizonyíték a tetoválásokra, hiszen becslések szerint i. e. 3250 körül élhetett.

 

5. Új-Zéland a Föld legtetováltabb országa

Az új-zélandiak viselik a legtöbb tetoválást, mivel a māori szigeten a mai napig készítenek hagyományos, polinéziai tetoválásokat.

 

6. A legelső tetoválószalon New Yorkban nyitotta meg ajtaját

Martin Hildebrandt, egy Németországból bevándorolt férfi nyitotta meg az első tetoválószalont New Yorkban, 1846-ban. Pár évvel később szabadalmaztatták a Thomas Edison elektromos tollának működési elvén alapuló elektromos tetoválógépet.

A tetoválóeszközök történetéről bővebben itt olvashatsz.

7. A legöregebb, legelső tetkóját megkapó ember 104 éves volt

Egy brit férfi, Jack Reynolds 104 évesen csináltatta élete első tetoválását, és ezzel a “legidősebb első tetovált” címet is magáénak tudhatja.

8. A tetovált bőrödet felajánlhatod egy múzeumnak

Amennyiben tetszik a tetovált bőr, mint a művészek vászna kiállításának gondolata, a bőrödet felajánlhatod egy múzeumnak. Geoff Ostling is ezt teszi, halála után virágmintás bőrét az Ausztrál Nemzeti Múzeumnak ajándékozza.

9. A tetoválás szó, a szamoai “tatau” szóból ered

A szó, a tetováláshoz használt eszközök kopogtató hangját utánozza.

10. A tetoválófestéket egykor vizelettel keverték

Oroszország ebből a szempontból is durva hely. Az orosz foglyok a festék hiányosságát időnként vizelettel kevert korommal oldották meg.

11. A rómaiak büntetésképp használták a tetoválást

A római császár, Caligula tetoválással büntette az embereket. Vélhetően az ókori rómában a tetoválás elég nehéz, és fájdalmas művelet volt, így az emberek hatalmas fájdalmat szenvedtek el ok nélkül.

A tetoválást ezután Konstantin császár tiltotta be, még büntetés céljára sem engedélyezte.

12. Létezik egy tetovált Barbie baba 

2008-ban a Mattel amerikai játék forgalmazó cég, mely többek között a Barbie babákat is forgalmazza, egy projekt keretein belül összedolgozott a Harley Davidsonnal, és egy motoros Barbie babát dobott a piacra, mely hátán egy szárnytetoválás díszeleg.

Egy évvel később, 2009-ben került forgalomba a Totally Stylin’ Tattoos Barbie, melyhez tetováló matricákat is mellékeltek.

13. Mellrák után mellbimbót is tetováltathatsz 

Sajnos a mellrákműtétek következtében eltávolíthatják a mellnek egy bizonyos részét, és vele együtt a mellbimbókat is. Az erre szakosodott tetoválók vizuálisan egy teljesen realisztikus, 3D-s tetoválással képesek pótolni az eltávolított mellbimbókat.

 

14. A világ legtöbb tetoválást viselő emberének testét több, mint 200%-ban fedik tetoválások

Jelenleg a föld legtetováltabb embere az új-zélandi Lucky Diamond Rich, aki a bőr látható részei mellett a szemhéjára, a fülkagyló belső részére, de még az ínyére is tetováltatott.

Megközelítőleg 1000 órát töltött a tű alatt.

 

15. A maori kultúrában a tetoválás státuszszimbólumnak számított

Az új-zélandi maori kultúrában a tetoválás bizonyos helyeken hasonló szerepet töltött be, mint nálunk a személyigazolvány, az útlevél, vagy az önéletrajz.

Az illető származását, rangját, képességeit jelölték vele, a tetoválás pedig az arcukra, a szájukra, vagy az orruk köré került.

 

16. A fejre, és a kézre kerülő tetoválások a legfájdalmasabbak

A testnek azon pontjain fájnak a legjobban a tetoválások, ahol kevés, vagy egyáltalán nincs is zsírszövet, például a csukló, a boka, a lábfejek, a bordák, és a könyök területe.

Továbbá az idegvégződéssel rendelkező területek is igen fájdalmasak, mint például az arc, a nemi szervek, a nyak, vagy a mellbimbók.

Olvasd el ezt a témába vágó cikkünket: 

Szedhetek fájdalomcsillapítót tetoválás előtt?

 

17. A tetováló tű akár 3000-et is rezzenhet percenként

A festéket befecskendező tű fel-le mozgása percenként az 50 - 3000-es rezgésszámot is meghaladhatja.

18. A leghosszabb ideig készült tetoválás, amiről tudunk: 60 óra 30 perc

2019. szeptember 12-én, az oroszországi Vologdában készült a leghosszabb ideig egy tetoválás, és Alekszandr Pakosztin nevéhez fűződik.

19. A fekete és a sötétzöld festék sokkal könnyebben eltávolítható, mint a sárga, vagy a lila színű

A közhiedelem ugyan másképp vélekedik erről, de a tény az, hogy a fekete festék könnyebben eltávolítható, mint a világosabb színűek. Ennek oka az, hogy a festékek különböző fényhullámhosszúságra reagálnak.

Persze nem muszáj eltávolítanod a tetoválásodat, el is rejtheted!

 

20. A tetoválás 2-3 hét alatt teljesen meggyógyul

Az igaz, hogy a bőr külső rétege általában 2-3 hét alatt gyógyul be, de az alatta lévő rétegnek szüksége lehet akár 6 hónapra is.

Reméljük, hogy megtudtál néhány klassz tényt a tetoválás lenyűgöző világáról!

Szóval tetoválást szeretnél…amit először csinálunk az életben, jó, ha emlékezetes marad. Fokozottan igaz ez a tetoválás esetében, mert jó eséllyel örökké a bőröd része lesz. Egy manikűr, vagy egy szépen elkészített frizura egy idő után megújításra vár, de a tetoválás sokkal tovább veled marad.

Tehát érthető oka van annak, hogy azt tanácsoljuk, jól gondold át a tetoválásod. Mutatjuk, hogy mikre kell figyelned ezzel kapcsolatban.

A tetoválás minden nő számára mást jelent. Míg egyeseknek ez egy emlékeztető valami személyes vagy motiváló dologra, addig sokaknak inkább spirituális jellegű, és ami még fontosabb, az önkifejezés módja. Összegyűjtöttük neked a 9 legjobb ötletet! Meríts belőlük ihletet!

Legyünk őszinték: a tökéletes tetoválás kiválasztása elég bonyolult dolog. Figyelembe kell venni azt, hogy a tetoválás egy életen át velünk marad, feltéve, hacsak nem távolíttatjuk el egy idő után. Ahogyan pedig közeleg a tetoválás időpontja, egyre nagyobb rajtunk a nyomás, hogy megtaláljuk a tökéletes formát.

Ezért azt javasoljuk neked, hogy keress tetoválásmintákat, hogy mélyebb értelmet, rokonítható szálakat kapcsolhass a történetedhez. Ilyen tetoválás ötlet például a királylepke. A királylepkét a pillangók királyának tekintik. Különösen gyönyörű, törékeny lény, megannyi szimbolikával karöltve, amelyek spirituális üzenetet is hordoznak magukban.

Ha ötleteket gyűjtesz az új tetoválásodhoz, olvass tovább. Vegyünk át minden szimbolikát, üzenetet, illetve néhány forma ötletet, és javaslatot. Kezdjük is el!

Azt mondják, hogy az első tetoválás a legnehezebb. Való igaz, hiszen az egyik pillanatban a bőröd még olyan, mint bármikor máskor, de a következőben örökre megváltozik. Sokan attól félnek, hogy meg fogják bánni. Tény, azt nem tudjuk garantálni, hogy ez veled nem fordulhat elő, viszont adunk támpontokat, amelyek mellett mérlegelheted, hogy valóban neked való-e. 

Mutatunk öt kulcsfontosságú szempontot, amit meg kell fontolnod, mielőtt rászánod magad az első tetkódra.